Pe Valea Sebesului, intre dealuri molcome, cu livezi roditoare si gospodari cumpatati, sasi si romani deopotriva, se intinde semet Petrestiul.
Aicia, zice legenda, Marele Mar e din mosi stramosi stapanul livezii, dand rod bun si soiuri care mai de care mai gustoase.
De ani buni, gospodarul iscusit a gasit o cale prin care marul parfumat devine ca prin farmec suc dulce si plin de sanatate.
Reteta asta aflat-o-a de la batranii lui, care stiau ca fructele coapte si sanatoase, aduse cu carul in ograda, mai intai se spala, apoi se zdrobesc si se macina pana iese un suc pasta care traba stors cu teascul, iara mai la urma stracurat printr-o sita si incalzat cat sa deie in clocot. Si ca lucrul sa fie gatat, sucul fierbinte vine pus in damigene bine astupate sau in alte vase pe masura si pastrat la loc de mare cinste, racoros si uscat, in camara sau in pivnita casei.
Si iata cum mandria livezii isi pastreaza locul fruntas printre roade, peste iarna si primavara, ba chiar si pana la recolta viitoare!

Iacata retetele originale de fabricare a sucului de mere, asa cum au fost ele redate de batranii locului. Natural 100% – Santerra – alles gut respecta reteta veche, traditionala, transmisa din generatie in generatie, imprimandu-i pecetea modernitatii intru obtinerea sucului desavarsit.

Maria Kaltenbach (n. 1930), reteta suc de mere din Petresti, Alba.

Serban Dorin (n. 1958), reteta suc de mere din Iaras, Covasna.

Nicora Mariea (n. 1931), reteta suc de mere din Sugag, Alba.