Soiuri de mere rustice, romanesti

279997301803098785 ghacUFrA c 300x283 Soiuri de mere rustice, romanestiStiati oare ca in lume exista peste 7500 de soiuri de mere? E o cifra mare, nu gluma! Nu ne mai miram atunci ca marul este printre cele mai indragite si populare fructe, daca tinem cont, pe langa generoasa varietate, de calitatile lui nutritionale si de gustul delicios.

In tara noastra exista aproape 60 de soiuri de mere recunoscute oficial, unele autohtone, altele din strainatate dar cu radacini adanci in tara noastra. In functie de sezonul de coacere, merele pot fi de vara, iarna sau toamna. Dintre soiurile de mere romanesti, distingem intre soiurile vechi, cu traditie, care cresc de sute de ani in livezi batrane, si cele nou create, obtinute in urma hibridizarilor. In mod ideal, marul trebuie sa fie roditor, sa aiba productivitate mare si sa fie rezistent la boli, eliminandu-se astfel necesitatea folosirii substantelor chimice.

Merele cele mai dragi noua, la Santerra Natural, sunt cele rustice, traditional romanesti, de a caror dulceata si gust autentic s-au bucurat odinioara si bunicii bunicilor nostri. Am vrea sa va prezentam cateva dintre ele, si sa va indemnam sa le incercati neaparat, daca nu ati facut-o deja.

Marul Domnesc

Originar din Moldova, unde se cultiva cel mai mult. Fructele sunt mari, de forma sferica, pronuntat asimetrica, si se recolteaza in luna octombrie, putand fi pastrate pana in februarie, in conditii adecvate. De culoare rosu-caramiziu, cu pulpa alb-verzuie sau alb-galbuie. Suculenta potrivita. Gust dulceag, nu foarte aromat, sunt astfel mai potrivite pentru a fi folosite in bucatarie (prajituri, placinte, compoturi) decat consumate ca atare.

Marul Cretesc

Originar din Oltenia si Muntenia, se cunosc mai multe tipuri: Cretescul rosu de Muscel, Cretesc auriu de Valcea, Cretesc de Domnesti, sa. De ce ,, cretesc” ? Deoarece dupa ce au fost culese, in timp, fructele se incretesc din pricina lipsei stratului de ceara de la suprafata. Este un soi “de cursa lunga”, coacerea incepand in octombrie si prelungindu-se chiar si pana in martie. Fructele sunt de marime medie, culoarea fiind, in functie de varietate, galben-verzuie sau rosu intens. Pulpa este alb-verzuie, foarte afanata, suculenta, cu gust acrisor.

Marul Patul

Originar de pe Valea Muresului, il intalnim astazi mai cu seama in livezile din Transilvania. Este considerat cel mai bun soi autohton. De ce “patul”? Deoarece in trecut aceste mere erau pastrate in patulul de fan. Se recolteaza in octombrie si se consuma pana in aprilie-mai. Marimea fructului este mijlocie sau chiar de forma sferica, usor turtita. Culoarea variaza de la verde-galbui pana la galben-pai. Pulpa este alba sau alba-verzuie, foarte suculenta, cu gust dulce-acidulat armonios, cu aroma discreta.


3 Comentarii

  • Manea Mirel

    02/10/2016 11:45

    Potrivit era sa atasati si niste poze. Maru domnesc este un mar spectaculos, intrece orice mar pe care l-am mancat vreodata, are o aroma deosebita si este foarte dulce. Din pacate este un mar pe cale de disparitie, eu il mai gasesc in inima Muntilor Vrancei, in apropiere de Vrancioaia...dar foarte rar si doar pomi foarte batrani.

    Reply
  • stanoevici mircea

    23/03/2017 09:51

    AR FI BINE DACA ATI POMENI SI MARUL ,,MASANCA ,, ODINIOARA FOARTE RASPANDIT IN ZONA CARANSEBES JUD.CS CU O AROMA SI UN GUST ,FARA SA EXAGEREZ LA CARE SOIURILE ACTUALE ADE MAR DOAR POT VISA .
    ERA UN COMPLIMENT SA - I SPUI UNEI DOAMNE FRUMOASE ESTI CA ,, MASANCA ,,

    Reply

Lasa un comentariu:

four × 2 =

* Scrie codul din imagine pentru a dovedi ca nu faci spam. Daca nu intelegi da Click pe imagine pentru a auzi cuvantul pronuntat.

Click pentru a auzi care este cuvantul din imagine.