Macese - Superfructe romanesti (1). Beneficii si calitati terapeutice.

49821139597803217 aYEQBT9I c 300x200 Macese   Superfructe romanesti (1). Beneficii si calitati terapeutice. Se vehiculeaza tot mai des conceptul de superfructe, cu un continut impresionant de antioxidanti, vitamine si minerale. Goji, acai, noni, mangostan, aronia…care de care mai exotice si mai laudate. Nu le contestam calitatile, insa noi, la Santerra Natural, preferam superfructele romanesti: macese, catina, merisoare, afine, mure, coacaze, fragi si zmeura.

Astazi aducem in prim-plan macesele, destul de raspandite in tara noastra, atat in zonele de campie, cat si in cele montane. Macesul de munte este mult mai bogat in principii active decat cel de campie. Ce face ca aparent banalele fructe rosii sa isi merite reputatia de superfructe? Ei bine, macesele au un continut de 50 de ori mai mare de vitamina C decat lamaile. Fiind una dintre cele mai potente vitamine imunostimulatoare, aportul crescut de vitamina C ne protejeaza in sezonul rece de raceli, gripe sau afectiuni respiratorii infectioase. In plus, sunt un depozit de provitamina A, vitaminele B1, B2, K, P si PP.

Macesele sunt recomandate in avitaminoze, hipovitaminoze si ca energizant general, copiilor, batranilor si celor aflati in convalescenta dar si celor care vor sa isi intareasca sistemul imunitar.

Consumul preparatelor pe baza de macese asigura o buna functionare a rinichilor, prevenind formarea calculilor renali si instalarea insuficientei renale. Au de asemenea un efect pozitiv asupra inimii, fiind vasodilatatoare si eficiente impotriva fragilitatii capilare. Stomacul beneficiaza si el de pe urma maceselor, care stimuleaza secretiile gastrice si sunt astfel utile in gastrite si ulcere, dar si in hepatita, litiaza si dischinezie biliara.

Macesele se pot consuma ca atare, proaspete sau uscate, sub forma de decoct, infuzie, suc, sirop, tinctura, lichior sau vin. Iar ardelenii cunosc cu siguranta desavarsitul gem de macese, hetschenpetsch, una dintre delicatesele sasilor, preparat din pasta de macese si zahar – daca va decideti sa incercati reteta, noi va recomandam sa folositi zahar brut veritabil, rapadura.  Aceeasi pasta care sta la baza indragitului hetschenpetsch am folosit-o si noi, la Santerra Natural, pentru a crea una dintre cele mai reusite combinatii: sucul de mere si macese.

Pe langa calitatile incontestabile ale maceselor si merelor, cu beneficii reale pentru sanatate, sucul de mere si macese Santerra Natural are gust deosebit de placut si savuros: dulceata merelor si tenta acrisoara a maceselor se combina intr-un tot armonios si echilibrat, care va satisface cu siguranta si cele mai exigente gusturi.


Lasa un comentariu:

six − 1 =

* Scrie codul din imagine pentru a dovedi ca nu faci spam. Daca nu intelegi da Click pe imagine pentru a auzi cuvantul pronuntat.

Click pentru a auzi care este cuvantul din imagine.