Fructele de padure si hipertensiunea arteriala

santera suc 117 251x300 Fructele de padure si hipertensiunea arterialaCompusii bioactivi din fructele de padure reduc tensiunea arteriala.

Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea este cea mai frecventa boala cardiovasculara din lume. Are ca si consecinte atacul cerebral si infarctul. Aproximativ un sfert din populatia adulta este afectata la nivel global de aceasta boala, incluzand 10 milioane de oameni in UK si unul din trei adulti in SUA.

Un studiu publicat in 2011 in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca antocianii - compusi bioactivi din afine, zmeura si capsuni - protejeaza impotriva hipertensiunii. Antocianii fac parte din familia de compusi bioactivi numiti flavonoizi si care se gasesc in cantitati crescute in coacazele negre, zmeura, vinete si afine. Flavonoizii din ceai, suc de fructe, vin rosu si ciocolata neagra sunt deja cunoscuti pentru calitatile lor de a reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Cercetatorii de la Harvard si UK au monitorizat 180000 participanti pentru o perioada de 14 ani. La inceputul studiului niciunul dintre participanti nu a avut tensiunea arteriala crescuta. Participantilor li s-a cerut sa dea informatii despre regimul alimentar la fiecare 4 ani. De-a lungul studiului 35000 dintre participant au dezvoltat tensiunea arterial crescuta. O privire amanuntita la relatia flavonoizi consumati si hipertensiune, a relevat ca participantii care au consumat mai multi antociani (din afine si capuni- in acest studiu din USA) au fost cu 8% mai feriti de a dezvolta hipertensiune arteriala, comparativ cu cei ce au consumat cei mai putini antociani.

“Descoperirea noastra este interesanta si sugereaza ca un aport alimentar care contine antociani poate ajuta la prevenirea tensiunii arteriale.’’, a spus conducatorul studiului, Prof. Aedin, Departamentul de Nutritie al UEAMedicalSchool.

Aceeasi echipa de cercetatori a mai aratat intr-un amplu studiu de 18 ani (2), ca femeile care au consumat regulat capsuni si afine au avut 32% mai putine sanse sa aiba un infarct, comparativ cu femeile care au consumat aceste fructe o data pe luna sau mai putin.

Un alt studiu recent publicat in 2012 (3) a aratat ca sucul de mere tulbure reduce colesterolul din sange.

Astfel, combinatiile oferite de Santerra suc de mere tulbure mere + fructe de padure si suc de mere tulbure mere + afine sau + zmeura  sau + capsuni, nu numai ca au un gust deosebit si ne potolesc setea, dar ne si insanatosesc, reducand colesterolul din sange si tensiunea arteriala crescuta.

 

1 Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Cassidy et al., 2011, American Journal of Clinical Nutrition in 2011.

2. High Anthocyanin Intake Is Associated With a Reduced Risk of Myocardial Infarction in Young and Middle-Aged Women. Aedín Cassidy et al. Circulation: Journal of the American Heart Association

3. Intake of whole apples or clear apple juice has contrasting effects on plasma lipids in healthy volunteers. Haren et al., Eur J Nutr, 2012

 


Lasa un comentariu:

3 × 1 =

* Scrie codul din imagine pentru a dovedi ca nu faci spam. Daca nu intelegi da Click pe imagine pentru a auzi cuvantul pronuntat.

Click pentru a auzi care este cuvantul din imagine.