Catina - Superfructe romanesti (2). Beneficii si calitati terapeutice.

catina rsz2 247x300 Catina   Superfructe romanesti (2). Beneficii si calitati terapeutice. Intr-un articol precedent, macesele au deschis seria superfructelor romanesti, veritabile complexe naturale de vitamine, minerale si antioxidanti. Folosita de peste 2000 de ani in medicina traditionala chineza, catina alba, vedeta articolului de astazi, este foarte cunoscuta, apreciata si utilizata sub diverse forme si in tara noastra.

Stiati ca denumirea botanica a catinei, “hippophae rhamnoides” se traduce din latina prin “cal stralucitor”? Potrivit legendei, catina alba era ambrozia miticului Pegas, calul inaripat, sursa vigorii si frumusetii sale. Catina a primit calificativul de cel mai puternic antioxidant, ce se bazeaza atat pe compozitia sa, deosebit de bogata si variata, cat si pe modul in care sinergizeaza toate elementele componente, rezultand un complex bioactiv unic.

Concret, care sunt calitatile fructelor de catina? Veti fi poate surprinsi sa aflati ca aceasta contine de zece ori mai mult beta-caroten decat morcovii si de zece ori mai multa vitamina C decat citricele (intre 400 si 1500 mg la 100 g fructe). Contine de asemenea vitamina E, B1, B9, F, PP, K, provitamina D, acid folic, pectine, carotenoide, licopen, aminoacizi si acizi grasi esentiali Omega 3, 6, 9 si 7 care ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Reprezinta o sursa extrem de bogata de saruri minerale: calciu, fosfor, magneziu, fier si potasiu.

Catina este un excelentprotector si regenerator al ficatului si un tonic general prin continutul sau bogat de minerale si vitamine. Are proprietati antiinflamatoare, cicatrizante si antibiotice si actioneaza atat intern, cat si extern. Consumul regulat de catina stimuleaza sistemul imunitar si ne ajuta organismul sa se apere impotriva infectiilor. Datorita continutului de provitamina D, favorizeaza depunerea calciului in oase.  Contribuie la regenerarea celulara, la mentinerea acuitatii vizuale, stimuleaza formarea de anticorpi si are actiune antioxidanta.

Fructele de catina se poate consuma proaspata, ca atare, pentru cei care tolereaza gustul, sau uscata. Se poate de asemenea include in miere, fie in stare proaspata, caz in care trebuie consumata destul de rapid, pentru a nu fermenta, fie uscata, rezistand astfel mai mult. Foarte indragite sunt si ceaiul, siropul (atentie insa la continutul de zahar!) si sucul.


Lasa un comentariu:

four × four =

* Scrie codul din imagine pentru a dovedi ca nu faci spam. Daca nu intelegi da Click pe imagine pentru a auzi cuvantul pronuntat.

Click pentru a auzi care este cuvantul din imagine.